Alles begint met A van Diedrik van der Wal wint Taalboekenprijs 2021

Het winnende boek is gesigneerd te bestellen in de webwinkel van Onze Taal

De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs is uitgereikt.

Alles begint met A is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ij doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak. 

De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: “Alles begint met A is als het ware een dissertatie in de letter-kunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.” (Bekijk hier het juryrapport).

Foto: Bart Versteeg


De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw

Nominaties

Er waren vijf boeken genomineerd. Lees hieronder meer over de genomineerde boeken en beluister interviews met de schrijvers.

Alles begint met A, van letterkenner Diedrik van der Wal. Een bladerencyclopedie met faits divers en petites histoires over de letters van ons alfabet. (De Harmonie)
(Coverafbeelding)

Beluister hier ons interview met Diedrik van der Wal over zijn genomineerde boek.

Buurtaal. Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland, van vertaler en variatielinguïst Miet Ooms. Handboek dat de verschillen tussen het Nederlands van Nederland en dat van Vlaanderen gedetailleerd in beeld brengt, met veel tips hoe je daar als vertaler of (tekst)schrijver mee om moet gaan.  (Sterck & De Vreese)
(Coverafbeelding)

Beluister hier ons interview met Miet Ooms over haar genomineerde boek.

Helder mij even op. De beste WoordHoeken uit NRC van taalhistoricus Ewoud Sanders. Het beste, leukste en interessantste uit de taalrubriek ‘WoordHoek’, over de (soms in nevelen gehulde) oorsprong en de (vaak verrassende) ontwikkeling van woorden, uitdrukkingen en taalverschijnselen.  (Walburg Pers)
(Coverafbeelding)

Beluister hier ons interview met Ewoud Sanders over zijn genomineerde boek.

Het taaldier mens. Over de oorsprong, geschiedenis en gebruik van taal, van Jan Pekelder, hoogleraar taalkunde aan de Parijse Sorbonne-universiteit. Korte, duidelijke antwoorden op uiteenlopende vragen over taal in het algemeen en het Nederlands in het bijzonder. (Uitgeverij Lias)
(Coverafbeelding)

Beluister hier ons interview met Jan Pekelder over zijn genomineerde boek.

Taalwetten maken en vinden. Het ontstaan van het Standaardnederlands van etymologe en historisch taalkundige Nicoline van der Sijs. Een nauwgezette geschiedschrijving van het ontstaan van onze standaardtaal – van de eerste aanzetten tot regulering in de renaissance tot het ‘vasttimmeren’ van de regels in de zeventiende en achttiende eeuw.  (Sterck & De Vreese)
(Coverafbeelding)

Beluister hier ons interview met Nicoline van der Sijs over haar genomineerde boek.