Bio
Robbert Wigt is docent Nederlandse taal- en letterkunde op het Vossius Gymnasium te Amsterdam. Hij specialiseerde zich aan de Universiteit Leiden in argumentatief taalgebruik binnen het politieke debat.
Op zaterdag 30 september wordt in de uitzending van radioprogramma De Taalstaat bekendgemaakt welk boek de Taalboekenprijs wint. In de twee weken voor de uitreiking stellen we de vijf genomineerde boeken nog eens aan je voor. Vandaag als laatste: Supergaaf van Robbert Wigt.
Hoe je verder ook over Mark Rutte mag denken, het valt niet te ontkennen dat taal zijn ding is: hij staat bekend als een gewiekst debater, die zich niet snel in de hoek laat drijven. “Een verbale Houdini” is hij wel genoemd. Leraar Nederlands Robbert Wigt analyseert hoe dat komt. In zijn boek Supergaaf gaat hij op zoek naar de trucs en technieken die Rutte toepast als hij in debat is – hoe hij analyseert, redeneert en argumenteert.
Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte is verschenen bij Mazirel Pers.
Foto: Bart Maat
1. Waarom moest dit boek er komen?
Vanaf het begin van zijn premierschap werd Mark Rutte door vriend en vijand geprezen om zijn debatvaardigheden. De vraag die daaruit voortvloeide, was wat de oorzaak is van zijn effectiviteit. Met Supergaaf hoopte ik daar inzicht in te geven en daarmee een bijdrage te leveren aan taalbewustzijn. Bovendien hoopte ik te laten zien hoe groot de rol van taal in politiek Den Haag is.
2. Hoe was de ontvangst?
Er leek vanuit de media veel interesse in de taalvaardigheid van Rutte. Die kant van hem was misschien nog weinig belicht, terwijl die wel een hele grote rol in zijn premierschap heeft gespeeld. Van lezers hoorde ik onder andere dat ze het een toegankelijk boek vonden. Dan was er ook nog de overhandiging aan Rutte zelf. Hij had het nog niet gelezen, maar hij noemde het feit dat dit boek was geschreven een ’enorme eer’. Omdat ik in het boek al voorspelde dat hij die woorden zou gebruiken, moest ik daar hard om lachen.
3. Waren er ook lastige aspecten of specifieke uitdagingen bij het schrijven, en hoe heb je die opgelost?
Over elk debat en elke persconferentie kun je bijna wel een hoofdstuk schrijven. Aangezien Rutte al zo’n twintig jaar in Den Haag rondloopt, is er dus heel veel materiaal dat je kunt analyseren. Ik wilde dat het boek een goed beeld zou geven van Ruttes overtuigingsstijl, maar ik wilde ook dat het boek niet te langdradig zou worden. Dat vergde dus keuzes.
Robbert Wigt is docent Nederlandse taal- en letterkunde op het Vossius Gymnasium te Amsterdam. Hij specialiseerde zich aan de Universiteit Leiden in argumentatief taalgebruik binnen het politieke debat.
Foto: Marco Okhuizen