Wat is de juiste spelling: ongelovelijk, ongelofelijk of ongelooflijk?
De schrijfwijzen ongelooflijk en ongelofelijk zijn beide goed. Ongelovelijk is onjuist, ook al bevat het werkwoord geloven wel een v (en geen f).
De vorm zónder e kan soms net wat deftiger of krachtiger klinken dan die met e: een ongelooflijk wonder klinkt voor veel mensen ongelooflijker dan een ongelofelijk wonder. Als je het woord echter wilt benadrukken door de lettergrepen afzonderlijk uit te spreken, klinkt on-ge-lo-fe-lijk juist weer krachtiger dan on-ge-loof-lijk.
Andere woorden op -(e)lijk
De vraag of je in dit soort woorden een e moet schrijven, levert doorgaans geen problemen op. Niemand schrijft bijvoorbeeld bekorelijk in plaats van bekoorlijk. Bij twijfelgevallen bieden de volgende twee regels vaak houvast:
- Na een p, t, k, b of d volgt een e: hopelijk, hatelijk, onverkwikkelijk, onafhankelijk, onhebbelijk, dodelijk.
- Variatie is mogelijk als het deel vóór -(e)lijk eindigt op een f, s, g, ch, w, m, of een n na een korte klinker: ongelofelijk/ongelooflijk, geriefelijk/gerieflijk, afgrijselijk/afgrijslijk, vreselijk/vreeslijk, onverdragelijk/onverdraaglijk, onnoemelijk/onnoemlijk, mannelijk/manlijk. Voor de meeste mensen zal de vorm op -elijk beter (natuurlijker) klinken.
Maar elke regel heeft zijn uitzonderingen: je komt bijvoorbeeld nooit mooglijk, deeglijk of daaglijks tegen in plaats van mogelijk, degelijk en dagelijks. Ook koninkelijk zal niemand gebruiken, evenmin als avondelijk, ochtendelijk en voorwereldelijk.
Ongelofeloos ongelovig
Het grappend bedoelde woord ongelofeloos is eveneens met een f. In het woord ongelovig zit juist een v, net als in gelovig.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen