De verbogen vorm van grof is in deze betekenis volgens alle naslagwerken grove. In een grove leugen heeft grof een sterk negatieve bijklank, net als in een grove overtreding, een grove belediging, een grof schandaal en een grove nalatigheid.

Bij grove hoort de uitspraak ‘groo-vuh’, maar je hoort ook vaak ‘grov-vuh’ en ‘grof-fuh’. Dat verklaart de af en toe voorkomende spellingen grovve en groffe. Groffe is geen officiële spellingwijze, maar komt als informele spellingvariant wel voor. Grovve is een spreektaalvorm; een dubbele v is op schrift ongebruikelijk.

De vergrotende trap van grof is grover: ‘Hij vertelde nog grovere leugens dan zijn vader.’ Ook hier komt de informele variant groffer voor om de uitspraak met korte ‘o’ weer te geven. De overtreffende trap van grof is grofst: ‘We betrapten haar op de grofste leugens.’

Andere betekenissen van grof

Grof betekent onder meer ook ‘groot, flink’ (een grofgebouwde jongen), ‘niet fijn, niet dun’ (een grove zaag, het grove brood, grof schuurpapier), ‘ruw, zwaar’ (het grove werk) en ‘niet ontwikkeld’ (een grof verstand, een grove smaak).

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail