Wat is het verkleinwoord van sudoku: sudokutje, sudokuutje of sudoku’tje?

Volgens de officiële spelling is sudoku’tje met een apostrof juist. Een goed te verdedigen alternatief is sudokuutje.

Officieel: sudoku’tje

De officiële spelling gaat ervan uit dat de uitspraak van sudoku ‘soe-do-koe’ is. De slot-u klinkt daarin niet als een uu maar als een oe. Om duidelijk(er) te maken voor de lezer dat hij sudoku’tje moet uitspreken als ‘soe-do-koetje’, moet er een apostrof staan na de u. Voor bijvoorbeeld haiku’tje en tiramisu’tje geldt hetzelfde. Als je sudokutje, haikutje en tiramisutje zou schrijven, klinkt de u kort, zoals in hutje

Alternatief: sudokuutje

De uitspraak ‘su-do-ku’ (met twee uu-klanken) komt echter ook vaak voor. Daarbij hoort de verkleinvorm sudokuutje. Vergelijkbaar zijn dan paraplu - parapluutje en menu - menuutje. Op onze spellingwebsite Spellingsite.nu vermelden we sudokuutje als een gangbaar en goed te verdedigen alternatief van het officiële sudoku’tje.

Overigens is de uitspraak van woorden nergens officieel vastgelegd. De woordenboeken die sudoku vermelden (Prisma XL, de Dikke Van Dale en Van Dale Hedendaags Nederlands), geven allemaal (vreemd genoeg) alleen de uitspraak ‘soe-do-koe’. In de praktijk zijn ‘su-do-koe’ en ‘su-do-ku’ ook gangbaar.