Het werkwoord sudokuen betekent ‘sudoku’s oplossen’. Er zijn twee uitspraken gangbaar van sudoku: met een oe-klank op het eind en met een uu-klank op het eind.

Officieel: jij sudokut

De officiële spelling ziet ‘soe-do-koe-uhn’ als de standaarduitspraak van sudokuen. Omdat de stam sudoku voor het gehóór op een oe eindigt, komt de t direct aan de u vast: jij sudokut lijkt dus eigenlijk op ‘De duif roekoet’ (van het werkwoord roekoeën.)

Alternatief: jij sudokuut

Wat ons betreft is jij sudokuut ook te verdedigen. De u’s in sudokuen worden namelijk vaak als een uu-klank uitgesproken: ‘su-do-ku-uhn’. Jij sudokuut lijkt dan dus op ‘De haan kukelkuut’ (van het werkwoord kukelekuen). In de spellinglijst op deze website vermelden we deze vervoeging van sudokuen dan ook als een gangbaar en goed te verdedigen alternatief naast jij sudokut.

Niet goed: jij sudoku’t

Jij sudoku’t (met apostrof) is niet goed. De apostrof is wel juist in sudoku’s en sudoku’tje, maar niet in werkwoordsvervoegingen. De apostrof komt alleen voor in werkwoordsvormen als hij cc’t en zij sms’t. Deze vervoegingen zijn afgeleid zijn van afkortingen (cc en sms) en vormen daardoor een uitzondering. Ook in vervoegingen als hij hobbyt en zij lobbyt komt geen apostrof, terwijl die wel verplicht is in hobby’s, hobby’tje en lobby’s.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail