Wat is juist: Arbodienst, arbodienst, Arbo-dienst of arbo-dienst?

Juist is: arbodienst.

Van oorsprong is arbo de afkorting van arbeidsomstandigheden. Maar deze afkorting is zodanig ingeburgerd dat arbo als ‘gewoon’ woord fungeert. Het woord krijgt dan ook geen hoofdletter en geen punten, en kan aan andere woorden vast worden geschreven: arbodienst, arboreglement, arbozorg.

Streepje voor e, i, o of u

Een streepje is verplicht in samenstellingen waarin het deel na arbo met een e, een i, een o of een u begint (vanwege klinkerbotsing): arbo-eisen, arbo-inspectie, arbo-overeenkomst, arbo-uren. In andere gevallen mag er voor de duidelijkheid wel een streepje worden geschreven, met name in lastig leesbare samenstellingen: arbo-arts, arbo-verleden, enz.

Wél met hoofdletter: Arbowet

Arbowet en Arboraad worden overigens wél met een hoofdletter geschreven, omdat het respectievelijk om de naam van een wet en de naam van een (oude) instelling gaat.

Afkortingen die gewone woorden zijn geworden

Andere ingeburgerde afkortingen (ook wel letterwoorden genoemd) die als ‘gewoon woord’ fungeren, zijn bijvoorbeeld: aids, horeca, nazi en vip. Voorbeelden van samenstellingen met letterwoorden zijn: aidsremmer, horecagelegenheid, laserprinter, nazipropaganda, petfles, pincode, purschuim, radardetector, sofinummer, ufoangst en viptribune. Ook afleidingen van letterwoorden worden op de gebruikelijke manier gevormd: purachtig, nahosser (‘docent die na de herziening onderwijssalarissen is gaan werken’), nazi’s, ufo’s, ufootje en vips.