Is het Café de Posthoorn of Café De Posthoorn?
Café de Posthoorn en Café De Posthoorn zijn allebei mogelijk. De bedenker van een naam mag namelijk zelf bepalen hoe je die schrijft.
Er zijn geen vaste regels voor het hoofdlettergebruik binnen eigennamen, zoals namen van bedrijven, winkels, kranten, scholen, verenigingen en gebouwen. Daardoor is er veel variatie in de praktijk.
Minstens een beginhoofdletter
In het Nederlands is de eerste letter van een eigennaam vrijwel altijd een hoofdletter. Als een naam begint met een lidwoord, krijgt dat woord dus vaak een hoofdletter. Hoofdletters in het vervolg van de naam zijn optioneel, maar in de praktijk krijgen bijvoeglijke naamwoorden (gouden, oude) en zelfstandige naamwoorden (posthoorn, leeuw, raadhuis, beurs) ook midden in een naam vaak een hoofdletter.
- De Posthoorn
- De Gouden Leeuw
- De Beurs
- Het Oude Raadhuys
Begint een naam met een verkort lidwoord, zoals ’t, dan krijgt het eerste volledige woord de beginhoofdletter: ’t Oude Raadhuys.
Lidwoorden midden in een naam
Lidwoorden (en andere kleine woordjes, zoals voorzetsels) midden in een eigennaam krijgen soms wel en soms geen hoofdletter. Een paar voorbeelden uit de praktijk:
- Het Wapen van Bronckhorst
- Café in the City
- Orloff aan de kade
- Bij de Tuinman
- Eetcafé Onder de Pannen
- Hotel Onder De Linden
In de praktijk zie je dus veel variatie. Dat gebeurt vooral als het eerste woord van een naam een omschrijvend woord is, zoals café. Dit komt veel voor bij horecazaken, maar ook bij scholen, verenigingen, winkels, enzovoort.
- Café de Posthoorn / Café De Posthoorn
- Eetcafé de Poort / Eetcafé De Poort
- OBS de Regenboog / OBS De Regenboog (openbare basisscholen)
- TC de Uithof / TC De Linden (tennisclubs)
Café met een hoofdletter?
Woorden als café, restaurant, basisschool en tennisclub (of afkortingen daarvan) maken overigens niet per definitie deel uit van de eigennaam. Als zo’n omschrijvend woord niet bij de naam hoort, krijgt het een kleine letter: café De Posthoorn, hotel De Gouden Leeuw, stadion De Vijverberg. Zulke combinaties zijn dan woordgroepen die vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld supermarkt Albert Heijn, kledingwinkel H&M en gemeente Gouda. (Zie ook de pagina over de hoofdletters in Café Vredenburg / café Vredenburg.)
Uiteindelijk bepaalt de eigenaar of oprichter wat de naam is en ook hoe die geschreven wordt. Meestal respecteren anderen die schrijfwijze. Dat heet het donorprincipe.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen