Komt er een streepje in woorden die beginnen met anti?

Over het algemeen niet; antiaanbaklaag is dus juist. Maar anti-aanbaklaag is niet fout; het invoegen van een streepje voor de duidelijkheid is toegestaan.

Het streepje na anti is verplicht in de volgende gevallen:

  • voor een woorddeel dat met een e, een i of een j begint: anti-epileptisch, anti-intellectueel, anti-jachtlobby;
  • voor een woorddeel dat met een hoofdletter begint: anti-Cruijff, anti-Duits, anti-Europees, anti-Joods, anti-Vietnamdemonstratie.

Het streepje is verder vaak gewenst om de leesbaarheid in ongebruikelijke combinaties te bevorderen (antilekbeker/anti-lekbeker, antipestprogramma/anti-pestprogramma), of om een tegenstelling duidelijker te maken: anti-fiets ('Zij is anti-fiets' - 'zij wil niet fietsen'), anti-voetbal ('Hij is erg anti-voetbal' - 'hij houdt niet van voetbal') tegenover antivoetbal ('extreem defensief voetbal').

In overige gevallen is het gebruik van een streepje na anti niet nodig. Het Groene Boekje (2015) schrijft alle combinaties met het voorvoegsel anti die niet in een van de eerste twee bovengenoemde categorieën vallen zonder streepje: van antiaanbakfolie via antiapartheidsorganisatie, antimuggensprayantiutopie en antivries tot antizionistisch. Zolang de leesbaarheid er niet onder lijdt, is het beter om het streepje na anti achterwege te laten. Vindt u echter dat de samenstelling zonder streepje slecht leesbaar is, dan hebt u de vrijheid een streepje na anti te schrijven.