Wat is juist: tv programma of tv-programma?

 

Tv-programma (met streepje) is juist.

Een tv-programma is een soort programma, net als een radioprogramma, amusementsprogramma en kinderprogramma. Dit soort woorden – die uit meerdere woorden opgebouwd zijn – worden samenstellingen genoemd. Samenstellingen worden in het Nederlands aan elkaar geschreven. Maar als een van de delen van de samenstelling een afkorting is, zoals tv, is er een streepje nodig. Het is dus bijvoorbeeld tv-programma en tv-scherm, en ook emotie-tv en hogeresolutie-tv.

Het streepje maakt duidelijk dat een deel van het woord een afkorting is die letter voor letter wordt uitgesproken. Zonder streepje (tvprogramma, cvketel) worden zulke samenstellingen moeilijk leesbaar.

Samenstellingen met een losse letter, zoals T-shirt en c-sleutel, krijgen eveneens een streepje, ook als het geen afkortingen zijn. Voor cijfers, symbolen en chemische formules geldt hetzelfde: 24-jarige, &-teken, H-bom, evenals voor combinaties van afkortingen, cijfers en symbolen: 3D-printer, A4-formaat, CO2-uitstoot. Ook ISO 9001-norm valt hieronder, alleen staat er een spatie na ISO, omdat die ook in de losse aanduiding ISO 9001 staat.

Als er zowel een woord voor als na de afkorting of losse letter staat, staan er twee koppeltekens in de samenstelling: plasma-tv-scherm, post-hbo-opleiding, voetbal-T-shirt.

Afkortingen die als gewoon woord worden uitgesproken

Als een afkorting wordt uitgesproken als een 'gewoon' woord (en niet letter voor letter), wordt die ook behandeld als een gewoon woord. Er hoeft dan geen streepje te staan in een samenstelling: latrelatie, ledlamppincode en voedingsapp. In samenstellingen met afkortingen als IRA en NAVO, zoals IRA-akkoord en NAVO-basis, moet vanwege de hoofdletters weer wel een streepje staan.

Afleidingen van afkortingen krijgen overigens geen streepje, maar een apostrof: tv's, tv'tje, sms'je en sms'en.