Van oorsprong is arbo een verkorting van arbeidsomstandigheden. Deze afkorting is zodanig ingeburgerd dat arbo als ‘gewoon’ woord fungeert. Dit woord krijgt dan ook geen hoofdletter(s) of punten, en kan aan andere woorden vast worden geschreven: arbodienst, arboreglement, arbotechnisch, arbozorg.

Streepje of niet

Na arbo hoeft over het algemeen geen streepje. Dat streepje is wel nodig als het woorddeel na arbo met een e, i, o of u begint (vanwege klinkerbotsing): arbo-eisen, arbo-inspectie, arbo-overeenkomst, arbo-uren.

In andere gevallen mag er voor de duidelijkheid wel een streepje worden geschreven, met name in lastig leesbare samenstellingen: arbo-arts, arbo-verleden, enz.

Arbowet: hoofdletter

Normaal is arbo dus met een kleine letter. De aanduidingen Arbowet en Arbobesluit (vooral in Nederland bekend) zijn wél met een hoofdletter: dit zijn verkortingen van de namen Arbeidsomstandighedenwet en Arbeidsomstandighedenbesluit.

Andere afkortingen

Andere ingeburgerde afkortingen (ook wel letterwoorden genoemd) die als ‘gewoon woord’ fungeren, zijn bijvoorbeeld: aids, horeca, nazi en vip. Voorbeelden van samenstellingen met letterwoorden zijn: aidsremmer, horecagelegenheid, laserprinter, nazipropaganda, petfles, pincode, purschuim, radardetector, sofinummer, ufoangst en viptribune.

Ook afleidingen van letterwoorden worden op de gebruikelijke manier gevormd: purachtig, nahosser (‘docent die na de herziening onderwijssalarissen is gaan werken’), nazi’s, ufo’s, ufootje en vips.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!