Hoe schrijf je de samenstelling van Zwarte Piet (of zwarte( )piet) en een woord als discussie of debat?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. Zwarte Pietdiscussie, Zwarte Pietdebat (of met verduidelijkend koppelteken: Zwarte Piet-discussie, Zwarte Piet-debat)
  2. Zwarte Pietendiscussie, Zwarte Pietendebat (Zwarte Pieten-discussie, Zwarte Pieten-debat)
  3. zwartepietendiscussie, zwartepietendebat

De discussies en debatten over de helper(s) van Sinterklaas gaan over Zwarte Piet als figuur of personage, maar tegelijkertijd ook over mensen die in de huid kruipen van die figuur: zwarte pieten. Een samenstelling kun je daarom vormen met de eigennaam Zwarte Piet, maar ook met de gewone woordgroep zwarte piet.

1. Wie de naam Zwarte Piet in een samenstelling gebruikt, verandert aan die naam zelf niets: de hoofdletters blijven staan en de spatie ook. De rest van het woord komt eraan vast, maar er mag ook een koppelteken na de naam staan, wat bij samenstellingen met eigennamen vrij gebruikelijk is: Zwarte Pietdiscussie, Zwarte Piet-discussie; Zwarte Pietdebat, Zwarte Piet-debat.

2. De naam Zwarte Piet kan ook in het meervoud voorkomen: 'Sinterklaas komt met zijn Zwarte Pieten naar Nederland.' Daarom is ook de vorm Zwarte Pietendebat (of Zwarte Pieten-debat) goed denkbaar.

3. Wie uitgaat van zwarte piet, oftewel 'iemand die Zwarte Piet speelt', moet samenstellingen als zwartepietendiscussie en zwartepietendebat helemaal aan elkaar schrijven. Desnoods met een streepje voor de leesbaarheid, maar in elk geval niet met een spatie. Zo laat je zien dat het geen 'zwarte discussie' is. (Zie voor meer voorbeelden ons advies over langeafstandsloper.) Er zijn meer samenstellingen met zwarte piet die zo gevormd worden, zoals zwartepietenmuts en zwartepietenpak.

Omdat de discussie nu juist over het zwarte van Zwarte Piet gaat, wordt dat woord steeds vaker weggelaten. Voor piet/Piet gelden dezelfde regels als voor z/Zwarte p/Piet. Dus: 'Sinterklaas komt langs met zijn Pieten'; 'Wij zijn dit jaar pieten en zoeken daarvoor nog pietenpakken.'