Kun je behalve ‘Ik woon in Scheveningen’ ook zeggen ‘Ik woon op Scheveningen’?

‘Ik woon op Scheveningen’ is regionaal taalgebruik. In is in het Standaardnederlands het normale voorzetsel bij namen van landen, plaatsen en wijken: ‘Zij woont in Scheveningen, hij in Gent.’ 

Regionaal

Op komt vaak voor bij (vroegere) plaatsen, wijken of streken die van oorsprong hoger lagen dan het omliggende land. Dit gebruik is blijven voortbestaan in het plaatselijke taalgebruik. Zo zal iemand uit (de buurt van) Den Haag makkelijk ‘op Scheveningen’ kunnen zeggen, hebben Rotterdammers het over ‘op Spangen’ en ‘op Zuid’ en spreekt men rond Arnhem van ‘op Lobith’. In de algemene taal past bij namen van plaatsen en wijken alleen in: in Scheveningen, in Spangen, in Rotterdam-Zuid en in Lobith. Het gebruik van op kun je niet echt een taalfout noemen, maar doordat het niet algemeen is, is het minder neutraal dan in.

Eilanden

Op is het gebruikelijke voorzetsel bij eilanden en ook nog wel bij voormalige eilanden: op Texel, op Walcheren, op Wieringen, op Urk. Ook bij sommige streken past het voorzetsel op: op de Veluwe.