Het woord app is met kleine letters. Het is een verkorting van application (‘applicatie’, oftewel ‘toepassing’): zo wordt een programma voor een smartphone, tablet of computer genoemd. App is dus geen naam, maar een gewoon woord.

Omdat het geen afkorting is die je letter voor letter uitspreekt, en er ook geen uitspraakproblemen ontstaan, komt de meervouds-s er direct aan vast: apps. Dat geldt ook voor andere achtervoegsels: appje, appjes, appen. ;

Combinaties met andere woorden

Samenstellingen met app worden aan elkaar geschreven: appbouwer, appgroep, appmaker, appmenu, appproducent, appwinkel; fileapp, groepsapp, muziekapp, reisapp, weerapp. Er mag een streepje toegevoegd worden voor de leesbaarheid: app-producent, file-app.

Tussen een eigennaam en het woord app komt vaak een koppelteken voor de leesbaarheid, al is dat niet verplicht: Android-app (of Androidapp), iPhone-app (of iPhoneapp), Wordfeud-app (of Wordfeudapp).

Als er in een samenstelling een a, een hoofdletter, een cijfer of een afkorting voor app staat, is een koppelteken verplicht: Veronica-app, Nu.nl-app, ov-app, pc-app, DigiD-app, Radio 1-app.

WhatsApp, whatsappen, appen

Een bericht via WhatsApp wordt ook vaak een app of appje genoemd. Er bestaat ook een werkwoord appen - appte - geappt, een verkorting van whatsappen - whatsappte - gewhatsappt. Zie daarvoor deze pagina.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!