Het Groene Boekje en Van Dale geven alleen ICT en niet ict. Toch is ict met kleine letters ook toegestaan. De online-editie van het Groene Boekje vermeldt bij ICT namelijk: “Naarmate een afkorting vaker wordt gebruikt, wordt de neiging deze zonder hoofdletters te schrijven sterker. De spelling met kleine letters is ook verdedigbaar.” 

ICT/ict is de afkorting van informatie- en communicatietechnologie. Die woordgroep is een vertaling van het Engelse information and communication technology; ook de afkorting ICT is uit het Engels overgenomen.

Kleine letters mogen ook

Veel afkortingen met een Engelse achtergrond hebben van oorsprong hoofdletters, bijvoorbeeld JPG, HTML, ADSL, ISDN en ICT; naarmate ze ingeburgerd raken in het Nederlands, worden ze steeds vaker met kleine letters geschreven. In officiële naslagwerken worden ze ook dan in veel gevallen nog een tijd met hoofdletters opgenomen, maar zoals hierboven al gezegd is, wordt er soms een opmerking bij gezet à la ‘kleine letters zijn ook verdedigbaar’. (Oftewel: je mag ook best jpg, html, adsl, isdn en ict schrijven.) De Technische Handleiding, het document van de Commissie Spelling dat de spellingregels uitgebreider toelicht dan de Leidraad van het Groene Boekje, formuleert het zo:

“In het algemeen lijkt er zich bij veel initiaalwoorden [= afkortingen die je letter voor letter uitspreekt] een ontwikkeling voor te doen. Nieuwe initiaalwoorden worden vaak aanvankelijk met hoofdletters geschreven, en naarmate het initiaalwoord ingeburgerd raakt, worden die door kleine letters vervangen. Zo is in de praktijk een evolutie aan de gang van bijvoorbeeld ICT naar ict, van ADHD naar adhd, van ADSL naar adsl. Hier is geen vaste regel voor te geven. Afkortingen die in de praktijk aan deze tendens onderhevig zijn, mogen ook met kleine letters geschreven worden, zelfs al staan ze in de Woordenlijst alleen in hoofdletters vermeld.”

De officiële spelling maakt onderscheid tussen ‘initiaalwoorden’ (afkortingen die je letter voor letter uitspreekt) en ‘letterwoorden’ (afkortingen die je als een gewoon woord uitspreekt, zoals pin(code) en havo). Voor letterwoorden geldt in principe hetzelfde als wat hierboven over initiaalwoorden staat; zo is het uit het Engels overgenomen VIP inmiddels al vip geworden, en zal CAT-scan steeds vaker als cat-scan geschreven gaan worden.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail