Het Engelse begrip artificial intelligence betekent hetzelfde als het Nederlandse kunstmatige intelligentie. Dat zijn termen die worden gebruikt voor computersystemen die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals chatten, gezichten herkennen en autorijden. Voor deze begrippen zijn ook afkortingen in gebruik.

Kunstmatige intelligentie = KI of ki

Afkortingen schrijf je in het Nederlands over het algemeen met kleine letters. Volgens de officiële spelling is de afkorting van kunstmatige intelligentie dan ook ki, met kleine letters.

Maar in de praktijk komt KI veel vaker voor dan ki. Door die hoofdletters zie je beter dat het om een afkorting gaat (die je uitspreekt als twee losse letters: ‘kaa-ie’) en niet om een ‘gewoon’ woord (dat je uitspreekt als ‘kie’).

Artificial intelligence = AI

De officiële en gebruikelijkste spelling voor de afkorting van artificial intelligence is AI. Die schrijfwijze met hoofdletters is vanuit het Engels overgekomen.

Als Engelse afkortingen eenmaal ingeburgerd zijn, krijgen ze meestal kleine letters: cd, sms, ufo. Soms gebeurt dat geleidelijk: afkortingen als DNA en ICT kunnen volgens de officiële spelling ook wel met kleine letters geschreven worden, omdat ze ingeburgerd zijn. Net als dna en ict is dus ook ai met kleine letters goed mogelijk. Het nadeel van ai is alleen dat je als lezer nu niet direct ziet dat je met een afkorting te maken hebt. Dat pleit dan weer voor AI.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Keuze: KI en AI óf ki en ai

Als je in één tekst zowel de Nederlandse afkorting ki als de Engelse afkorting AI gebruikt, ziet dat er inconsequent uit. Je kunt dan beter beide afkortingen met hoofdletters schrijven (AI en KI) of juist beide afkortingen met kleine letters (ai en ki). Bijvoorbeeld:

  • Kunstmatige intelligentie (KI) of artificial intelligence (AI) levert veel mogelijkheden op voor het bedrijfsleven.
  • Er kleven voordelen en nadelen aan het gebruik van AI, in het Nederlands ook wel KI (kunstmatige intelligentie) genoemd.
  • Wat is kunstmatige intelligentie (ki of ai)?

Geen punten

In beide afkortingen zitten in ieder geval geen punten: afkortingen die letter voor letter worden uitgesproken – zoals cvwc en ki – krijgen geen punten. Zie voor meer uitleg onze pagina over afkortingen.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail