De meeste afkortingen die letter voor letter worden uitgesproken (‘initiaalwoorden’) krijgen kleine letters en geen punten: cd, pc, gsm, wc, hbo, enz. Punten komen in zulke afkortingen vrijwel nooit voor. Sommige afkortingen van (vaak Engelse) vaktermen krijgen hoofdletters (SUV, ISBNABS, UMTS), net als enkele ziektenamen (ADHD) en veel eigennamen (WAO). Een ingeburgerde Nederlandse uitzondering is EHBO.

Er zijn geen speciale regels voor afkortingen van Latijnse begrippen. Bij sommige Latijnse afkortingen, zoals c.q., NB/N.B. en PS/P.S., is het lastig ze in een bepaalde categorie onder te brengen, maar voor cv geldt dat niet.

Cv is een het-woord. Het is het curriculum vitae, dus ook het cv. In een goed cv of een uitgebreid cv wordt het bijvoeglijk naamwoord niet verbogen.

Andere betekenissen van cv

De afkorting cv heeft nog een betekenis: ‘centrale verwarming’, zoals in cv-ketel en cv-installatie. Dan is het de cv, vanwege de verwarming, en dus ook een nieuwe cv.

Daarnaast kan cv ‘commanditaire vennootschap’ en ‘coöperatieve vereniging’ betekenen. In namen van carnavalsverenigingen komt nogal eens de afkorting CV of C.V. voor.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail