In de zin ‘Liefde vermenigvuldigt zich’ is liefde het onderwerp. De zin staat in de tegenwoordige tijd. Dat betekent dat er aan de stam van het werkwoord (het hele werkwoord min de uitgang -en) een t moet worden toegevoegd. De persoonsvorm van de tegenwoordige tijd bestaat in de derde persoon immers uit stam + t.

‘Liefde vermenigvuldigt zich’ is vergelijkbaar met ‘Liefde voelt zich overal thuis’ en ‘Liefde voedt zich met liefde.’ Meer voorbeeldzinnen met de tegenwoordige tijd enkelvoud van vermenigvuldigen:

  • Wie zijn kennis deelt, vermenigvuldigt zijn vaardigheden.
  • Geluk is iets wat zich vermenigvuldigt als je het deelt.
  • Niels is nog maar zes, maar vermenigvuldigt al heel goed.
  • Een breuk verandert niet als je teller en noemer allebei met hetzelfde getal vermenigvuldigt.

Vermenigvuldigd: voltooid deelwoord

De vervoeging van het werkwoord vermenigvuldigen is soms lastig omdat de tegenwoordige tijd vermenigvuldigt precies hetzelfde klinkt als het voltooid deelwoord (hij/zij heeft) vermenigvuldigd. Het voltooid deelwoord vermenigvuldigd schrijf je met een d. Die d hoor je ook in de verleden tijd (vermenigvuldigde). In de volgende zinnen is het dus belangrijk dat je de persoonsvorm herkent:

  • Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd. (mag is de persoonsvorm; vermenigvuldigd is dus voltooid deelwoord)
  • Een getal vermenigvuldigd met nul is nul. (de persoonsvorm ontbreekt, maar is wel aan te vullen: ‘Een getal dat vermenigvuldigd wordt met nul is nul’; vermenigvuldigd is voltooid deelwoord)
  • Ik ben bang dat het virus zich al heeft vermenigvuldigd. (heeft is de persoonsvorm; vermenigvuldigd is voltooid deelwoord)

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail

Handig hulpmiddel: de Taal*maat

De Taal*maat Betaald of betaalt? is een stroomdiagram waarmee je kunt bepalen of betaalt of betaald goed is, en vermenigvuldigt of vermenigvuldigd. Een handig hulpmiddel om de juiste vorm te kiezen als je niet kunt horen of stam + t of een voltooid deelwoord goed is!