Online is volgens de naslagwerken een bijvoeglijk naamwoord, en bijvoeglijke naamwoorden worden gewoonlijk los geschreven van het woord dat erop volgt: moeilijke handleiding, leesbare handleiding, en dus ook online handleiding.

Maar veel Engelse bijvoeglijke naamwoorden, zoals online en bijvoorbeeld freelance en fulltime, kunnen ook deel uitmaken van een samenstelling. Vandaar dat ook onlinehandleiding correct is, en onlinewoordenboek, onlineservice, freelancefotograaf, fulltimemedewerker, enz. Omwille van de leesbaarheid mag je in Nederlandse samenstellingen altijd een streepje tussen twee delen zetten; ook juist zijn dus online-handleiding , online-woordenboek, freelance-fotograaf, enz.

Klemtoon en woordlengte

Het verschil tussen online handleiding en onlinehandleiding is enigszins te horen aan de klemtoon. In online handleiding krijgen beide woorden een eigen klemtoon. In onlinehandleiding ligt de klemtoon op het eerste woorddeel, om precies te zijn op line.

Hoe langer de combinatie wordt, hoe meer de neiging bestaat om online los te schrijven: online verjaardagskalender, online personeelssysteemhandleiding, online vertaalwoordenboek.

In korte en veelvoorkomende combinaties kan online het best aan het woord erna vast worden geschreven: onlinemodus, onlineservice, onlineagenda (online-agenda met verduidelijkend streepje kan ook), onlinenetwerk, online-enquête, onlinecollectie, onlinesysteem, onlineverslaving en onlineprofiel.

Online wordt overigens ook als bijwoord gebruikt: ‘Winkel jij vaak online?’ en ‘Ik vind online gamen heel leuk.’

Offline

Voor offline geldt hetzelfde als voor online, maar daarmee worden veel minder combinaties gemaakt. Offlinemodus, offlinesysteem, offlineversie en offlinebackup/offlineback-up kunnen als veelvoorkomende combinaties het best aaneengeschreven worden. In bijvoorbeeld offline betaalmogelijkheden en online en offline advertentiecampagne hebben de spaties de voorkeur.