Wat is juist: ‘Meld u aan voor ons congres!’ of ‘Meldt u aan voor ons congres!’?
‘Meld u aan voor ons congres!’ is juist. Het is bijvoorbeeld ook ‘Schrijf u in voor ons congres!’ en ‘Geef u op voor ons congres!’ Er komt geen t achter het werkwoord.
Meld is een gebiedende wijs. Met een gebiedende wijs druk je vaak uit dat je iemand iets opdraagt, vraagt of aanraadt. Een gebiedende wijs is een werkwoordsvorm die geen onderwerp heeft. Hij heeft maar één vorm, en die is in het hedendaagse Nederlands gelijk aan de ik-vorm. Je voegt er dus geen t aan toe.
Vervang bij twijfel meld ... aan door geef ... op: in ‘Geef u op!’ is duidelijk hoorbaar dat er geen t achter komt. Dan moet dat dus ook niet in ‘Meld u aan!’
Zich aanmelden: wederkerend
Zich aanmelden is een wederkerend werkwoord. In elke vervoeging van zo’n wederkerend werkwoord komt een wederkerend voornaamwoord te staan. Hieronder is het wederkerend voornaamwoord telkens vet gemaakt:
- ik meld me aan
- jij meldt je aan / meld jij je ook aan?
- u meldt u aan / meldt u u/zich ook aan?
- hij / zij / mijn collega meldt zich aan
- wij melden ons aan
- jullie melden je aan
- zij melden zich aan
- meld je nu aan!
- meld u nu aan!
Het wederkerend voornaamwoord is nooit het onderwerp van de zin. Het heeft dus geen invloed op de spelling van het werkwoord. Het wederkerend voornaamwoord is vaak te vervangen door een nadrukkelijker vorm op -zelf: ‘Geef uzelf op!’, ‘Meld uzelf aan!’ en ‘Wij geven onszelf op’ zijn bijvoorbeeld ook goed.
Meldt u zich aan
In ‘Meldt u zich aan!’ is de t wél juist. Deze zin is weliswaar nog steeds een aansporing, maar bevat geen gebiedende wijs. Er staat nu een onderwerp in de zin: u. Het wederkerend voornaamwoord is zich. Vergelijk ‘Geeft u zich op!’, ‘Abonneert u zich nu!’ Hier is goed te horen dat er een t aan het werkwoord moet worden toegevoegd.
‘Meldt u u aan!’ is overigens ook juist. Het eerste u is onderwerp (vandaar de t achter het werkwoord), het tweede u is wederkerend voornaamwoord. Om de opeenvolging van twee keer u te vermijden, wordt meestal voor ‘Meldt u zich aan’ gekozen. Zie ook het advies over ‘U hebt u/zich vergist’.
Oefenen?
Klik op het tabblad ‘Oefenen’ hierboven om een test over de gebiedende wijs te maken.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Hieronder staan meer voorbeelden van zinnen met een gebiedende wijs. Het zijn allemaal twijfelgevallen: wederkerende werkwoorden waarvan de stam eindigt op een d. Daarna komt er telkens een zin zónder gebiedende wijs: u is hier het onderwerp en daarom komt er een t achter de stam. De wederkerende voornaamwoorden zijn telkens vet gemaakt en als u het onderwerp is, is het onderstreept.
- Houd u toch rustig!
- Houdt u zich toch rustig!
- Houd u aan de voorgeschreven dosering!
- Houdt u zich alstublieft aan de voorgeschreven dosering!
- Houd u vast!
- Houdt u zich vast
- Beraad u eerst nog maar eens.
- Beraadt u zich eerst nog maar eens.
- Bereid u voor op de vakantie.
- Bereidt u zich voor op de vakantie.
- Beeld u nu niet meteen het ergste in!
- Beeldt u zich nu niet meteen het ergste in!
- Kleed u maar weer aan.
- Kleedt u zich maar weer aan.
- Kleed u om in de pashokjes.
- Kleedt u zich voortaan om in de pashokjes, alstublieft.
- Verspreid u over de ruimte!
- Verspreidt u zich over de ruimte!
- Voed u met gezonde dingen!
- Voedt u zich toch vooral met gezonde dingen!
Oefenen met de gebiedende wijs?
Doe de ‘meld u aan’-test!
Online training
Vond je deze test lastig? Dan is onze online training werkwoordspelling iets voor jou. In deze training krijg je niet alleen meer uitleg over de gebiedende wijs, maar over álle vormen van het werkwoord. Met behulp van filmpjes, stroomschema’s en oefeningen schrijf je alle werkwoorden binnen de kortste keren foutloos!