Wat is juist: tv-loos of tv'loos?

Officieel is het tv’loos, met een apostrof. In de Spellingwijzer Onze Taal staat tv-loos met een streepje; die schrijfwijze is in de praktijk gebruikelijker.

Het Groene Boekje geeft tv’loos omdat -loos een achtervoegsel is (en geen zelfstandig woord). Als een achtervoegsel gekoppeld wordt aan een afkorting (zoals sms, tv of WAO), een cijfer (zoals 3) of een symbool (zoals @), is de apostrof juist: sms’en, tv’tje, WAO’er, 3’tje, @’je.

Uitzonderingen met streepje

Het Groene Boekje maakt een uitzondering voor afleidingen met -achtig, -dom-heid en -schap. Voor die achtervoegsels komt (in combinatie met een afkorting, cijfer of symbool) wél een streepje: tv-achtig, 65+-dom, zzp-heidnon-EU-schap.

In de Spellingwijzer Onze Taal scharen we -loos ook onder die ‘zware’ achtervoegsels; combinaties daarmee lijken sterk op samenstellingen. Van ons mag het daarom ook best tv-loos zijn. Wij vinden bijvoorbeeld ook een wc-loze trein, een cd-loze autoradio en een dvd-loze computer prima; officieel moet het een wc’loze trein, een cd’loze autoradio en een dvd’loze computer zijn.