Staat er een streepje in proactief? En in andere woorden die met pro beginnen?
Proactief is één woord, maar pro-actief (met een streepje voor de duidelijkheid) is ook goed.
Proactief komt voor in zinnen als ‘Als je proactief bent, doe je uit jezelf datgene wat nodig is’ en ‘Mensen met een proactieve houding grijpen op tijd in en durven zelf de verantwoordelijkheid te nemen.’ De woordenboeken geven bij proactief betekenissen als ‘niet reagerend, maar anticiperend’. Daarmee is bedoeld: als je proactief bent, ben je erop uit dingen aan te pakken en op te lossen, zodat je problemen voorkómt en je dus niet hoeft te reageren op moeilijkheden die zijn ontstaan.
Proactief kwam in de jaren negentig op en komt al deccenialang vaak voor. Het staat als één woord in de woordenboeken en spellinglijsten. Na pro- is het streepje namelijk alleen verplicht in samenstellingen als pro-Amerikaans (vanwege de hoofdletter A) en pro-islamitisch (vanwege de o en de i die op elkaar botsen, zie de pagina over klinkerbotsing). Hoewel je in proactief dus geen streepje hoeft te schrijven, mág dat wel. Het is (volgens de officiële spellingregels) altijd toegestaan een streepje voor de duidelijkheid in te voegen in een samenstelling. Daarom zijn proactief én pro-actief goed.
Andere woorden met pro-, zoals prodemocratisch en prowesters, schrijf je in principe ook aan elkaar. Maar ook hier mag je een streepje na pro- zetten als je dat duidelijker vindt: pro-democratisch en pro-westers.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen