Wat is juist: koning Willem-Alexander of Koning Willem-Alexander?

Het woord koning wordt met een kleine letter geschreven – behalve als het toevallig aan het begin van een zin staat. Dat geldt ook voor koningin: koningin MáximaKoning en koningin zijn functieaanduidingen, en zulke woorden krijgen in principe een kleine letter – of het nu om een putjesschepper, een directeur of een staatshoofd gaat.

Zijne Majesteit krijgt wél een hoofdletter: ‘Zijne Majesteit viert vandaag zijn verjaardag.’ Als koning na Zijne Majesteit komt te staan, zoals in Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, is een hoofdletter toch wat fraaier dan een kleine letter. Ook andere vormen van koninklijke titulatuur krijgen hoofdletters: (Zijne/Hare) Koninklijke HoogheidHoogheidSire, etc.

Omdat (het) Koninklijk Huis een eigennaam is, wordt deze aanduiding met twee hoofdletters geschreven. Maar koninklijke familie is met kleine letters – dit is een algemene aanduiding voor de hele familie Van Oranje-Nassau. (Overigens is niet ieder lid van de koninklijke familie lid van het Koninklijk Huis; dat zijn alleen het staatshoofd, de mogelijke troonopvolgers en hun eega’s.) Ook koningshuis is met een kleine letter, omdat dit als ‘gewoon’ woord geldt en niet als eigennaam.

In de benaming Koning Winter krijgt het woord koning wél een hoofdletter. Het is in zijn geheel de naam van de personificatie van de winter.