Wat is juist: ‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ of ‘Ik wens je een Gelukkig Nieuwjaar’? En moet er wel of geen spatie voor ‘jaar’?

‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ ligt het meest voor de hand, maar wie op een kerst- of nieuwjaarskaart hoofdletters sprekender vindt, kan ook kiezen voor Gelukkig Nieuwjaar.

Het woord nieuwjaar betekent zoveel als ‘het nieuwe jaar’, ‘jaar dat pas is begonnen of binnenkort begint’. ‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ staat dus gelijk aan ‘Ik wens je een gelukkig 2021 (of 2022, enz.).’ De woorden nieuw en jaar zijn samengesmolten tot nieuwjaar: het is een vast geheel geworden, dat vooral in de context van nieuwjaarswensen wordt gebruikt. Maar ook in een zin als ‘Het is nog maar net nieuwjaar en hij is zijn goede voornemens alweer vergeten’ is het één woord. De spelling nieuw jaar past dan weer beter in zinnen als ‘Ik kan niet wachten tot er een nieuw jaar begint’ of ‘Een nieuw jaar staat voor mij symbool voor nieuwe uitdagingen.’

Op voorbedrukte wenskaarten zijn hoofdletters tamelijk gangbaar in bijvoorbeeld ‘Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar’. Daar is weinig bezwaar tegen. De hoofdletters komen wat plechtiger en nadrukkelijker over.

Het losse woord Nieuwjaar bestaat ook: dat duidt de feestdag 1 januari aan. Zie verder onze pagina over hoofdletters of kleine letters bij feestdagen.