Feestdagen: hoofdletter

Namen van officiële feestdagen krijgen een hoofdletter. In de officiële spelling wordt alleen Kerstmis als ‘officiële feestdag’ aangemerkt. Daarom krijgen kerst, eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerstfeest, kerstochtend en kerstmorgen officieel altijd kleine letters. In al deze gevallen is echter ook de spelling met hoofdletters tamelijk gebruikelijk: Kerst, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Kerstavond, Kerstfeest, Kerstochtend en Kerstmorgen. Deze woorden worden allemaal ook geregeld als feestdagen (of delen daarvan) gezien. Wie dat tot uitdrukking wil brengen, kan gerust een hoofdletter gebruiken.

Geen feestdag: kleine letter

In bijvoorbeeld kerstbal, kerstcadeau, kerstengel, kerstkaart, kerstrapport, kerstspel en kerstvakantie gaat het niet om een feestdag of een deel daarvan. De algemene regel ‘gebruik alleen een hoofdletter als die écht iets toevoegt’ leidt dan juist tot een kleine letter. Ook de officiële spelling schrijft hier kleine letters voor.

Fijne/Prettige feestdagen!

De wens fijne/prettige kerstdagen moet officieel ook met kleine letters worden geschreven. Het is echter zeker niet ‘fout’ om op een kerstkaart bijvoorbeeld Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar te schrijven - vaak staat deze wens al met hoofdletters afgedrukt op de kaart.