Wat wordt bedoeld met de K3-eilanden?

Veel mensen zullen K3 vooral kennen als de naam van een Belgisch meidengroepje. Maar K3 heeft sinds 2006 ook een andere betekenis: de K3 of de K3-eilanden is de verzamelnaam voor de Caraïbische eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Deze drie eilanden zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland (ook wel openbare lichamen genoemd). Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Waarom K3? De K staat voor 'klein': het zijn de drie kleinste Caraïbische eilanden die bij Nederland horen, qua oppervlakte en qua inwonertal. En het is makkelijk om naar die drie eilanden met één term te kunnen verwijzen. Wie de afkorting bedacht heeft, is niet bekend. De afkorting past in elk geval bij gebruikelijke aanduidingen als G8 (de 'Grote Acht': de belangrijkste industrielanden). Overigens is de aanduiding BES-eilanden (BES staat voor 'Bonaire, (Sint-)Eustatius en Saba') veel gewoner dan K3-eilanden.

Andere afkortingen die bij de Nederlandse Antillen horen: ABC-eilanden voor Aruba, Bonaire en Curaçao (de Benedenwindse Eilanden) en SSS-eilanden voor Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius (de Bovenwindse Eilanden).