Wat is juist: overhemdblouse of overhemdbloes?

 

Beide zijn juist. Blouse en bloes gelijkwaardige spellingvarianten. Ook bij samenstellingen met -bloes/-blouse heeft de taalgebruiker de keuze.

Het verwarrende is dat in het Groene Boekje bloes én blouse voorkomen, terwijl alleen overhemdblouse wordt genoemd, evenals doorkijkblouse, hemdblouse en uniformblouse. In de 'Inrichting van de Woordenlijst' staat dat dit alleen wil zeggen dat de vormen overhemdblouse en doorkijkblouse zijn aangetroffen in het woordenbestand op basis waarvan de woordenlijst is samengesteld, en de varianten met -bloes niet. Overhemdbloes, doorkijkbloes, hemdblouse en uniformblouse zijn echter niet fout; u kunt deze varianten gerust gebruiken.

De gebruiker van het Groene Boekje moet er dus op bedacht zijn dat als woorden twee gelijkwaardige spellingen hebben, zoals bloes/blouse, molecule/molecuul, parcours/parkoers en toernooi/tornooi, beide varianten ook altijd in samenstellingen gebruikt mogen worden. Dus tennistornooi is juist, ook al staat alleen tennistoernooi in de woordenlijst; RNA-molecuul is juist, ook al komt alleen RNA-molecule voor in de woordenlijst.