Eigenares bestaat uit eigenaar en het achtervoegsel -es. Eigenaresse bestaat uit eigenaar en het achtervoegsel -esse. De achtervoegsels -es en -esse zijn dus varianten van elkaar.

Er zijn nog enkele woorden waarvan twee vrouwelijke varianten bestaan, bijvoorbeeld meesteres/meesteresse, barones/baronesse en dienares/dienaresse. Hierbij doet de vorm met -esse meestal wat verouderd aan. Eigenares en eigenaresse zijn beide gangbaar gebleven. In Nederland is eigenaresse zelfs gebruikelijker dan eigenares.

In andere gevallen is slechts één vorm goed. Zo is het uitsluitend dichteres en zangeres, niet dichteresse en zangeresse. Vrouwelijke varianten van mannelijke woorden op -is kunnen juist alleen op -esse eindigen: bibliothecaresse, jubilaresse.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail

-es -esse
meesteres meesteresse
barones baronesse
dienares dienaresse
dichteres -
zangeres -
- bibliothecaresse*
- jubilaresse*

* Vrouwelijke varianten van mannelijke woorden op -is eindigen op -esse: bibliothecaressejubilaresse.

Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is -esse de oudste vorm (een ontlening uit het Frans). In oude teksten kun je bijvoorbeeld ook kasteleinesse, gijzelaresse en zondaresse aantreffen. Tegenwoordig zijn gijzelares en zondares gangbaarder.

Onder invloed van de Franse uitspraak kwam naast -esse de vorm -es op. Dat werd later een zelfstandig te gebruiken Nederlands achtervoegsel.