Hoe combineer je twee achternamen: Bakker-Smit of Bakker - Smit of Bakker Smit?

Bakker-Smit is het gewoonst voor een combinatie van de eigen achternaam en de achternaam van een partner. 

Mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, kunnen in het dagelijks leven de achternaam van hun partner combineren met hun eigen achternaam. Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen de twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries.

Het streepje tussen de namen is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Desondanks verdient het sterk de voorkeur het streepje ertussen te zetten om aan te geven dat de achternamen van twee personen gecombineerd zijn. Er zijn namelijk ook achternamen die van zichzelf al een spatie hebben, bijvoorbeeld Olde RiekerinkQuarles van Ufford, Harinxma thoe Slooten en van Voorst tot Voorst. Een streepje geeft dus veel duidelijker dan een spatie aan dat er sprake is van een naam van een partner: H.G.I.V. van Voorst tot Voorst-ten Cate.

Aan een gecombineerde achternaam alléén is niet te zien of het om een man of een vrouw gaat, en ook niet welke van de twee achternamen de ‘eigen naam’ is en welke de ‘aangetrouwde’. Alle combinaties zijn namelijk denkbaar. Stel dat de heer of mevrouw Oudewater getrouwd is met de heer of mevrouw Simons, dan kunnen zij elk in het dagelijks leven naar eigen inzicht kiezen uit een van de volgende namen:

  • Simons
  • Oudewater
  • Simons-Oudewater
  • Oudewater-Simons