Veelgesteld is één woord (een samenstelling) in de betekenis ‘vaak gesteld’. Veel en gesteld zijn samengesmolten tot een samenstelling (een bijvoeglijk naamwoord).

Er zijn verschillende redenen om veelgesteld als één woord te beschouwen:

  • Vaste combinaties vormen vaak een samenstelling. Andere voorbeelden met veel zijn veelgebruikt, veelbesproken, veelgevraagd, veelvoorkomend, veelbelovend, veelzeggend en veeleisend.
  • In veelgestelde vragen klinkt veelgestelde als één woord, met de hoofdklemtoon op veel.
  • De schrijfwijze veel gestelde vragen is dubbelzinnig: dit kan ook ‘veel vragen die gesteld worden/zijn’ betekenen.

Vaker gesteld - meestgesteld

Ook de overtreffende trap is één woord: meestgesteld (= ‘het vaakst/meest gesteld’). Het is dus ook bijvoorbeeld de meestgestelde vragen. De vergrotende trap meergesteld(e) komt in de praktijk nauwelijks voor. Er is meestal sprake van vaker gestelde vragen.

Veel vermeld

Er zijn overigens geen vaste regels voor het aan elkaar schrijven van zulke vaste combinaties. In de woordenboeken en spellinglijsten, zoals de spellinglijst op deze website, staan de gebruikelijkste samenstellingen vermeld. Als een bepaalde combinatie er niet in staat (bijvoorbeeld ‘veelvermeld’ of ‘veelgeuit’), kan dat een aanwijzing zijn dat bijvoorbeeld een veel vermelde opmerking en een veel geuit compliment meer voor de hand liggen. Veel is dan een losse bepaling bij vermeld en geuit.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail