Plasticsoep

Plasticsoep is een samenstelling van plastic en soep. Het is een vaste combinatie met de betekenis ‘een bepaald soort soep’, zoals ook groentesoep, tomatensoep, champignonsoep, diepvriessoep en maaltijdsoep typen soepen zijn. De schrijfwijze plasticsoep drukt uit dat plastic het hoofdbestanddeel van de ‘soep’ is, zoals groente het hoofdbestanddeel is van groentesoep en tomaten dat van tomatensoep.

De schrijfwijze plastic soep ligt minder voor de hand voor het fenomeen ‘afvalberg in oceanen’. Die woordgroep roept te letterlijk de betekenis ‘soep die van plastic gemaakt is’ op – ongeveer zoals een houten boot een ‘boot van hout’ is en een plastic tasje een ‘tasje van plastic’.

Andere samenstellingen met plastic zijn bijvoorbeeld: plasticfabriek, plasticbranche, plasticrecycling en plasticproblematiek.

Plastic speelgoed

Plastic is een stofnaam: een woord dat een materiaal aanduidt. De meeste stofnamen kunnen ook als bijvoeglijk naamwoord worden gebruikt om aan te geven van welk materiaal een voorwerp is gemaakt. Dat geldt ook voor plastic: een plastic tasje, plastic oorbellen, plastic speelgoed, plastic flessen, etc.

Veel stofnamen krijgen het achtervoegsel -en: een houten tafel, een zilveren horloge. Nieuwere, uit andere talen geleende, stofnamen krijgen die -en niet altijd: een aluminium pan, een kunststof kozijn. Ook bij plastic is dat het geval; de vorm plasticcen bestaat niet. Wel komt de vorm plastieken voor in België, maar in Nederland is die ongebruikelijk.

Plasticafval, plasticberg

Ook plasticafval en plasticberg worden bij voorkeur als één woord geschreven. Het zijn net zulke woorden als glasafval, groenteafval, ijsberg en afvalberg: het eerste woorddeel duidt telkens aan waaruit het afval of de berg bestaat.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!