Officieel: pannenkoek

In de officiële spelling geldt deze regel voor de tussen-n: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel pannenkoek (pan heeft alleen het meervoud pannen) naast bijvoorbeeld tamarindekoekje en groentetaart (tamarinde en groente hebben (ook) een meervoud op -es). Er zijn uitzonderingen op deze hoofdregel, maar pannenkoek valt daar niet onder.

Alternatief: pannekoek

Tot 1995 was pannekoek juist de officiële spelling. Die schrijfwijze komt in de praktijk nog steeds geregeld voor en is ook goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht. Het is een min of meer ‘versteende’ vorm. Pannenkoek mét n is voor sommige mensen te letterlijk. Voor anderen lijkt het alsof bedoeld is dat de koek ook in meer dan één pan gebakken zou kunnen worden.

Wie niet bij de overheid of in het onderwijs werkt (alleen voor deze groepen is de officiële spelling namelijk verplicht), kan gerust voor het niet-officiële pannekoek kiezen.

Zie het tabblad ‘Voorbeelden’ voor meer samenstellingen met panne(n)...

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

In het overzicht hieronder staan meer voorbeelden van samenstellingen met panne(n)... waarbij de tussen-n in de praktijk geregeld wordt weggelaten, ook al is dat niet volgens de officiële spellingregels.

officiële spelling alternatieve spelling
pannenbier pannebier
pannenbrood pannebrood
pannenkoek pannekoek
pannenkoekbeslag; pannenkoekenbeslag

pannekoekbeslag; pannekoekenbeslag

pannenkoekenhuis; pannenkoekhuis pannekoekenhuis; pannekoekhuis
pannenkoekenmes; pannenkoekmes pannekoekenmes; pannekoekmes
een magere pannenlat een magere pannelat

Pannegies is ook volgens de officiële spelling zonder tussen-n, omdat het geen samenstelling is met pan, maar een dialectvorm van pannetjes: ‘stoofgerecht met lamsvlees’.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!