Pannekoek komt nog steeds geregeld voor (tot 1995 was dát de officiële spelling) en is goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht.

Officieel: pannenkoek

In de officiële spelling geldt deze regel voor de tussen-n: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel pannenkoek (pan heeft alleen het meervoud pannen) naast bijvoorbeeld tamarindekoekje en groentetaart (tamarinde en groente hebben (ook) een meervoud op -es). Er zijn uitzonderingen op deze hoofdregel, maar pannenkoek valt daar niet onder.

In de praktijk ook vaak pannekoek

In de praktijk komt pannekoek nog steeds geregeld voor. Veel mensen beschouwen het als een vaste benaming voor deze lekkernij. Het is een min of meer ‘versteende’ vorm. Pannenkoek is voor sommigen te letterlijk. Voor anderen lijkt het alsof bedoeld is dat de koek ook in meer dan één pan gebakken zou kunnen worden. Wie niet bij de overheid of in het onderwijs werkt (alleen voor deze groepen is de officiële spelling namelijk verplicht), kan gerust voor het niet-officiële pannekoek kiezen.

Voorbeelden met panne(n)...

In het overzicht hieronder staan meer voorbeelden van samenstellingen met panne(n)... waarbij de tussen-n in de praktijk geregeld wordt weggelaten, ook al is dat niet volgens de officiële spellingregels.

officiële spelling   alternatieve spelling
pannenbier   pannebier
pannenbrood   pannebrood
pannenkoek   pannekoek
pannenkoekbeslag;
pannenkoekenbeslag
 

pannekoekbeslag;
pannekoekenbeslag

pannenkoekenhuis;
pannenkoekhuis
  pannekoekenhuis;
pannekoekhuis
pannenkoekenmes; pannenkoekmes   pannekoekenmes;
pannekoekmes
een magere pannenlat   een magere pannelat

Pannegies is ook volgens de officiële spelling zonder tussen-n, omdat het geen samenstelling is met pan, maar een dialectvorm van pannetjes: ‘stoofgerecht met lamsvlees’.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail