Volgens de officiële spelling is het koekenpan. Daarnaast komt koekepan voor. Daar is weinig bezwaar tegen, maar koekenpan is gebruikelijker.

Officieel: koekenpan en koekenbakker

Koekenpan valt in de officiële spelling onder deze regel voor de tussen-n: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en (en niet ook een meervoud op -es), schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Omdat koek alleen het meervoud koeken heeft (en niet ook koekes), is het dus koekenpan. Zo is het ook bijvoorbeeld koekenbakker en koekenmeel.

Alternatief: koekepan en koekebakker

Wie vindt dat koekenpan te veel de gedachte oproept aan een pan waarin letterlijk (meerdere) koeken worden gebakken, schrijft misschien liever koekepan voor de bedoelde lage pan. Ook in koekebakkerzeker in de betekenis ‘sukkel’ – hebben veel mensen een voorkeur voor het weglaten van de tussen-n. Wie niet bij de overheid of in het onderwijs werkt (alleen voor deze groepen is de officiële spelling namelijk verplicht), kan gerust voor de niet-officiële schrijfwijze kiezen.

Koekepeer en koekeboterham

De woorden koekepeer, koekebrood en koekeboterham vallen volgens de officiële spelling onder de categorie ‘vermeende en versteende samenstellingen’: ze krijgen juist geen tussen-n.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!