Oorspronkelijk is Oekraïne een streeknaam. Streeknamen komen soms mét en soms zónder lidwoord voor, denk maar aan de Veluwe en de Provence, met lidwoord, en Twente en Lapland zonder. De aanduiding de Oekraïne hoort van oudsher bij de eerste groep. Toen (de) Oekraïne in 1991 een onafhankelijk land werd, werd de streeknaam de aanduiding voor het land. En landnamen krijgen in principe géén lidwoord. Vandaar dus Oekraïne.

Er zijn meer gevallen van streken die landen zijn geworden. Zo spreken we niet meer over de Libanon, de Sudan en de Congo, maar over Libanon, Sudan en Congo

Hoewel het lidwoordloze Oekraïne inmiddels de overhand heeft gekregen, zijn er nog steeds mensen die de Oekraïne zeggen. Om recht te doen aan de onafhankelijke status van het land, verdient de aanduiding Oekraïne wel de voorkeur.

Spelling van Oekraïne

In Oekraïne hoort overigens een trema te staan; Oekraine kan verkeerd worden uitgesproken vanwege de a en de i die hier geen ai vormen, maar tot verschillende lettergrepen behoren (dit wordt klinkerbotsing genoemd).

Oekraïners en Oekraïens

Inwoners van Oekraïne zijn Oekraïners. Het bijvoeglijk naamwoord van dit land is Oekraïens, met ie in de laatste lettergreep. Ook de taal heet Oekraïens.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail