Historisch gezien ligt 1 januari 2001 het meest voor de hand als begindatum van het derde millennium. Onze jaartelling begint namelijk bij het jaar 1 na Christus – om precies te zijn bij 1 januari van dat jaar. Dat was dus ook het begin van de eerste eeuw én van het eerste millennium. Honderd jaar later begon de tweede eeuw: op 1 januari van het jaar 101; en op 1 januari 1001 begon het tweede millennium. Als je die telling doortrekt, zijn de eenentwintigste eeuw en het derde millennium op 1 januari 2001 begonnen.

Maar voor het gevoel van veel mensen horen alle jaartallen die met hetzelfde cijfer beginnen bij elkaar; je kunt dus ook redeneren dat alle jaartallen die met een 2 beginnen (2000 tot en met 2999) gezamenlijk een millennium vormen. In de praktijk lijkt dat gebruikelijker te zijn dan de redenering dat 1 januari 2001 als begindatum geldt.

Herkomst van het woord millennium

Millennium is opgebouwd uit de Latijnse woorden mille en annus: mille betekent ‘duizend’ en annus ‘jaar’. Millennium is dus letterlijk ‘(geheel van) duizend jaar’.Het woord bestond nog niet in het klassiek Latijn; het is later gevormd op basis van al wel langer bestaande woorden als biennium, triennium en quadriennium: ‘periode van twee, drie, vier jaar’.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag