Omdat elke eeuw zijn jaren nul, jaren tien, enz. kent, kan er soms verwarring ontstaan over de bedoelde eeuw. Als het onduidelijk is over welke eeuw het gaat, bijvoorbeeld in een zin als ‘Het woord komt sinds de jaren nul voor in het Nederlands’, kan het handig zijn om ‘van de vorige eeuw’ of ‘van deze eeuw’ toe te voegen, of ‘van de twintigste/eenentwintigste eeuw’. Dit geldt voor de jaren nul en tien, en binnen afzienbare tijd ook voor de jaren twintig, dertig, enz.

Veel taalgebruikers vinden de jaren nul en ook de jaren tien niet fraai. Je kunt de aanduiding ook omzeilen, door bijvoorbeeld te spreken van ‘de eerste jaren van de eeuw’, ‘in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw’, enz.

De jaren 2000

Een andere oplossing is te kiezen voor een notatie met vier cijfers: jaren 1900, jaren 1920, de jaren 2000, de jaren 2010.

In ons tijdschrift Onze Taal stond in 1993 een prijsvraag die het doel had een naam te vinden voor het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw. Die prijsvraag leverde veel originele namen op, zoals nieuwe-eeuwjaren, briljaren (vanwege 00) en de jaren voortien. Maar de meest voor de hand liggende oplossing bleek het meest in de smaak te vallen: de jaren nul. Deze aanduiding heeft als voordeel dat de jaren tien en de jaren twintig er naadloos op aansluiten.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail