Officieel: met tussen-n

In de samenstelling middenklassenauto zit het woord middenklasse. Volgens de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal hebben woorden die op -klasse eindigen een meervoudsvorm op -en, en geen meervoud op -es: middenklassen, hoofdklassen, toeristenklassen, topklassen, enz. Volgens de tussen-n-regels komt er daarom een n in samenstellingen met deze woorden: middenklassenauto, hoofdklassenteam, toeristenklassenhotel, topklassenhotel.

Praktijk: vaak zonder tussen-n

In de praktijk kiezen veel mensen voor middenklasseauto. Dat kan zijn omdat ze denken dat middenklasse alleen maar in het enkelvoud bestaat – dus dat er maar één middenklasse is, niet meerdere.

Iets dergelijks zou kunnen gelden voor woorden als hoofdklasse en topklasse: die ‘voelen’ voor veel mensen vermoedelijk als unieke begrippen, die geen meervoud hebben. Als je in ‘de hoofdklasse’ speelt, of een hotel hebt dat tot ‘de topklasse’ behoort, komt het vreemd over om daar in samenstellingen opeens een meervoudsvorm van te gebruiken.

Een andere verklaring is dat ze denken dat middenklasse twee meervouden heeft: op -en en op -es. Dat is bij veel andere woorden die op een -e eindigen namelijk ook het geval, zoals bij keuze, weide en ziekte. Omdat zowel de meervouden keuzen, weiden en ziekten als keuzes, weides en ziektes juist zijn, komt er in woorden als keuzemenu, weidevogel en ziektebeeld geen tussen-n.

Klassen of klasses?

In de praktijk komt naast klassen ook klasses geregeld voor, maar dat geldt officieel kennelijk als een ‘fout’ meervoud. De officiële woordenlijst lijkt klasse te beschouwen als een vormvariant van het woord klas, dat ook alleen maar het meervoud klassen heeft. Ook meervoudsvormen als middenklasses en topklasses zijn, mogelijk om dezelfde reden, niet opgenomen.

Alternatief

De spelling middenklasseauto zonder n is wat ons betreft niet ‘fout’: we hebben het als ingeburgerd en goed te verdedigen alternatief opgenomen in onze spellinglijst. Dat geldt ook voor samenstellingen als eersteklassecompetitie, hoofdklasseteam, middenklassegezin, toeristenklassehotel en topklassehotel (officieel zijn alleen juist: eersteklassencompetitie, hoofdklassenteam, middenklassengezin, toeristenklassenhotel en topklassenhotel).

Streepje voor de duidelijkheid

In samenstellingen mag je een verduidelijkend streepje toevoegen: middenklassen-auto, middenklasse-auto.

Het woord middenklassenauto kwam voor in het Groot Dictee 2024. Bij dictees worden optionele streepjes voor de duidelijkheid wel als fout gezien.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag