De bijzin die hier wonen kan het best in het meervoud staan, omdat hij verwijst naar de mensen; díé wonen hier. De formulering ‘Een aantal mensen dat hier woont, gaat verhuizen’ heeft daarom niet de voorkeur; de enkelvoudige bijzin klinkt gewrongen. Dat hier woont zou wel juist zijn in bijvoorbeeld ‘Het aantal mensen dat hier woont, is verdubbeld’; in deze zin staat het groeiende aantal van de inwoners centraal.

Over de vraag of de hoofdzin het best in het enkelvoud (gaat) kan staan of in het meervoud (gaan), verschillen de meningen. Wie kiest voor het meervoud gaan, kijkt vooral naar het woord mensen; een aantal krijgt niet zo veel nadruk en betekent iets als ‘sommige, enkele’: ‘enkele mensen gaan verhuizen’. Wie het enkelvoud gaat het best vindt, kijkt vooral naar een aantal. Een aantal wordt dan gelezen als ‘een (selecte) groep’: ‘een bepaalde groep mensen gaat verhuizen’. Het is allebei te verdedigen, maar meestal klinken de zinnen met een meervoud na een aantal het gewoonst.

Op de pagina over ‘Een aantal collega's ging(en) op cursus’ lees je meer over zinnen waarin een aantal deel uitmaakt van het onderwerp van de zin.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail