Wat is juist: corona of Corona?
De ziekte corona schrijf je met een kleine letter, net als bijvoorbeeld griep en mazelen.
Het woord corona, als aanduiding voor het virus en de ziekte die daardoor veroorzaakt wordt, is met een kleine letter. Het is een verkorting van coronavirus, dat je ook met een kleine letter schrijft.
De verschillende varianten van het virus die in de loop van de tijd zijn ontstaan, worden aangeduid met een letter van het Griekse alfabet. Die varianten zijn ook met kleine letters: alfa, delta, omikron.
Ziektes: kleine letters
Aanduidingen van ziekten, virussen en dergelijke zijn in principe met een kleine letter: griep, mazelen, malaria, zika(koorts), ebola, griepvirus, norovirus, enz. Dat geldt ook als ze zijn afgeleid van een naam. Zo is het usutuvirus genoemd naar de Afrikaanse rivier Usutu, en marburgvirus naar de Duitse stad Marburg.
Een hoofdletter in ziekte-aanduidingen komt alleen voor in de volgende gevallen:
- bij een aardrijkskundig bijvoeglijk naamwoord dat deel uitmaakt van de benaming: Spaanse griep, Engelse ziekte, Mexicaanse griep;
- bij de toevoeging ‘van + de naam van de ontdekker’: de ziekte van Alzheimer/Crohn/Pfeiffer, het syndroom van Asperger/Down/Guillain-Barré; maar verkorte aanduidingen als alzheimer en pfeiffer zijn met een kleine letter;
- bij afkortingen (maar niet bij allemaal): BSE, MS, SARS, COVID-19, Q-koorts; maar ingeburgerde afkortingen krijgen meestal kleine letters: aids, hiv, tbc en covid.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Samenstellingen
Omdat corona een zelfstandig naamwoord is, worden combinaties met een ander zelfstandig naamwoord als samenstelling beschouwd en aan elkaar geschreven. Een streepje is verplicht als het tweede woorddeel met een a, e, i of u begint (vanwege klinkerbotsing). Enkele voorbeelden: coronabesmetting, coronacrisis, coronarichtlijnen, corona-aanpak, corona-epidemie, corona-invloed, corona-uitbraak. Overigens mág je ook een streepje zetten als er geen sprake is van klinkerbotsing: corona-besmetting, corona-crisis, corona-richtlijnen, enz. zijn ook juist.
Ook bij samenstellingen met een variantnaam is het streepje facultatief: alfavariant, alfa-variant, omikronbesmetting, omikron-besmetting. Bij klinkerbotsing is het streepje verplicht: alfa-uitbraak.
Herkomst corona
Corona is het Latijnse woord voor ‘krans’. Het coronavirus dankt zijn naam aan zijn verschijningsvorm: als het onder de microscoop wordt bekeken, is rondom de virusdeeltjes een soort krans te zien. Ons woord kroon (als vorstelijk hoofddeksel) is een vernederlandsing van dat Latijnse corona.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!