Verschil in opbouw

Er zijn twee soorten combinaties met chef:

  1. die waarbij het tweede woord een dienst of afdeling aangeeft: chef redactie, chef nachtploeg, chef inkoop, chef lege dozen;
  2. die waarbij het tweede woord een beroepsaanduiding is: chef-dirigent, chef-inkoper, chef-kok, chef-machinist, chef-monteur, chef-redacteur.

De aanduidingen van het type 1 zijn functieaanduidingen in telegramstijl. Eigenlijk moeten ze opgevat worden als ‘chef van de redactie’, ‘chef van de nachtploeg’, enzovoort.

De aanduidingen van het type 2 kunnen op twee manieren worden opgevat: als een samenstelling met gelijkwaardige delen (zoals directeur-grootaandeelhouder of prins-regent), of als een samenstelling met een eerste deel dat een status aanduidt (zoals aspirant-lid of kandidaat-notaris). In beide gevallen is een streepje tussen de delen juist.

Twijfelgevallen

Chef-staf (‘hoofd van een legerstaf’) is een ingeburgerde uitzondering. Maar de schrijfwijzen chef-redactie en chef-sport, die de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje) geeft, zijn minder goed te verdedigen; chef redactie en chef sport vallen onder type 1 en krijgen dus logischerwijs een spatie. De Taalunie-website Taaladvies.net (zie de link hieronder) vindt beide schrijfwijzen verdedigbaar.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!