‘Beidt uw tijd’ is van oorsprong een spreuk die op de klokkentoren van de Beurs van Berlage in Amsterdam staat. Hij betekent: ‘wacht uw tijd af’, of anders gezegd: ‘wacht tot het juiste moment daar is’, ‘heb geduld’.

In ‘Beidt uw tijd’ is beidt een gebiedende wijs. Al lange tijd wordt de gebiedende wijs zonder t geschreven. Het is bijvoorbeeld ‘Neem uw tijd’ en ‘Gebruik uw tijd goed!’, zonder t. Met ‘Beid uw tijd’ sluit je dus meer aan bij de hedendaagse vorm van de gebiedende wijs. 

Je kunt ‘Beidt uw tijd’ echter ook als een citaat opvatten, als een gevleugeld woord, en daarom een t achter beid schrijven. Die t werd in vroeger tijden vaak toegevoegd in een gebiedende wijs die aan meerdere personen gericht is. Hoewel die vorm nu verouderd is, is hij in sommige vaste combinaties of uitdrukkingen blijven bestaan, zoals ‘Gaat heen en vermenigvuldigt u!’ en ‘Bezint eer gij begint.’ Bovendien is het werkwoord beiden zelf ook verouderd; het is dus zeker niet gek om ‘Beidt uw tijd’ ook als een onveranderlijke, oude uitdrukking te beschouwen. Het woordenboek van Van Dale (2015) doet dat ook. Het handwoordenboek van Prisma kiest voor ‘Beid uw tijd.’

Dichtregel van Albert Verwey

De spreuk “Beidt uw tijd” staat zoals gezegd op de klokkentoren van de Beurs van Berlage. Aan de andere kant staat “Duur uw uur”; dat betekent zoveel als ‘blijf zo lang als nodig is, hou vol’. De regels zijn afkomstig van de dichter Albert Verwey (1865-1937). Enigszins opmerkelijk is dat Verwey de ene gebiedende wijs mét een t schreef en de andere zónder.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail