Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, kun je in het dagelijks leven de achternaam van je partner combineren met je eigen achternaam. Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries.

Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn. Er zijn namelijk ook achternamen die van zichzelf al een spatie hebben, bijvoorbeeld Olde RiekerinkQuarles van Ufford en van Voorst tot Voorst. Een streepje geeft dus explicieter aan dat er sprake is van een naam van een partner: H.G.I.V. van Voorst tot Voorst-ten Cate.

Aan een gecombineerde achternaam alléén is niet te zien of het om een man of een vrouw gaat, en ook niet welke van de twee namen de ‘eigen naam’ is en welke de ‘aangetrouwde’. Alle combinaties zijn denkbaar. Stel dat de heer of mevrouw Oudewater getrouwd is met de heer of mevrouw Simons, dan kunnen zij elk in het dagelijks leven naar eigen inzicht kiezen uit een van de volgende namen:

  • Simons
  • Oudewater
  • Simons-Oudewater
  • Oudewater-Simons

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail