Wat is goed (of beter): aansluitpunt of aansluitingspunt? En betaalverzoek of betalingsverzoek?
Aansluitpunt en aansluitingspunt zijn beide juist, net als betaalverzoek en betalingsverzoek. Er is nauwelijks betekenisverschil tussen de variant met -ing(s)- en die zonder. De woorden zitten wel verschillend in elkaar.
Aansluitpunt, aansluitingspunt, betaalverzoek en betalingsverzoek zijn allemaal samenstellingen. Een samenstelling bestaat vaak uit twee zelfstandige naamwoorden. Zo bestaat fietsbel uit fiets en bel, en aansluitingspunt uit aansluiting(s) en punt. Maar het eerste deel kan ook een werkwoordsstam zijn: denk aan speelkaart, schrijfgerei – en zo ook aansluitpunt en betaalverzoek.
Betekenisverschil
Een aansluitingspunt kun je dus opvatten als een punt waar een aansluiting zit; een aansluitpunt is een punt waar (of waarop) iemand iets aansluit. Door dat werkwoordelijke karakter van aansluitpunt, dat aan een handeling doet denken, kan dit woord iets actiever overkomen dan aansluitingspunt. In de praktijk is er nauwelijks betekenisverschil. Hetzelfde geldt voor betaalverzoek (een verzoek om te betalen) en betalingsverzoek (een verzoek de betaling te voldoen).
Er zijn meer van dit soort woordparen, zoals aansluitingspunt/aansluitpunt en verzendkosten/verzendingskosten, die allemaal voorkomen in woordenboeken en spellinglijsten. Het betekenisverschil is vaak nauwelijks te omschrijven. Wel is de ene vorm soms gebruikelijker dan de andere. Zo is verzenddoos gangbaarder dan verzendingsdoos, ongetwijfeld doordat verzenddoos duidelijk naar de handeling van het verzenden verwijst (‘een doos om iets in te verzenden’).
Meer voorbeelden staan op het tabblad ‘Voorbeelden’.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Woordparen: de een met een werkwoordstam, de ander met twee zelfstandige naamwoorden:
- afsluitdatum = de datum waarop iemand iets afsluit
- afsluitingsdatum = de datum van afsluiting
- afsluitklep = een klep om iets mee af te sluiten
- afsluitingsklep = een klep die ter afsluiting dient
- betaalverzoek = een verzoek om te betalen
- betalingsverzoek = een verzoek tot betaling
- opzegtermijn = een termijn waarvoor je moet opzeggen
- opzeggingstermijn = een termijn waarvoor de opzegging er moet zijn
- verzendkosten = de kosten van het verzenden
- verzendingskosten = de kosten van de verzending