Herstelmelding is een samenstelling die bestaat uit twee zelfstandige naamwoorden, het herstel en de melding. Het samenvoegen van twee zelfstandige naamwoorden tot één samenstelling is een zeer gebruikelijk procedé in het Nederlands: herstelbetaling, hersteldrank, brandmelding, filemelding, enz.

Hersteldmelding bevat een voltooid deelwoord (hersteld). Samenstellingen met een voltooid deelwoord komen niet zo veel voor, maar ze zijn er wel: verbeurdverklaring, verdachtmaking, gevangenneming en bekendmaking. In de meeste van deze gevallen is het eerste deel ook als apart bijvoeglijk naamwoord in de naslagwerken opgenomen, maar dat geldt niet voor verbeurd en hersteld.

Degenen die een voorkeur hebben voor hersteldmelding vinden dat dit woord beter uitdrukt dat het gaat om een melding van (na verloop van tijd) hersteld zijn. Maar herstelmelding maakt de bedoeling ook duidelijk: het is een melding van herstel (volgens de grote Van Dale onder andere ‘het weer gezond-worden’). Overigens is ook betermelding een goed alternatief.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen

Betermelding is een afleiding van de woordgroep zich beter melden. Naast herstelmelding en hersteldmelding staan woordgroepen en zinnen als je herstel melden, hersteld zijn en melden dat je hersteld bent.

  • Je moet je op tijd beter melden.
  • Ik denk dat je je telefonisch moet beter melden.
  • Wanneer heb je je herstel gemeld?
  • We begrepen dat die al hersteld is. 
  • Zij kunnen per app melden dat ze hersteld zijn.