Wat is juist: 'Liefde vermenigvuldigt zich' of 'Liefde vermenigvuldigd zich'?

'Liefde vermenigvuldigt zich' is juist.

In deze zin is liefde het onderwerp. De zin staat in de tegenwoordige tijd. Dat betekent dat er aan de stam van het werkwoord (het hele werkwoord min de uitgang -en) een t moet worden toegevoegd. De persoonsvorm van de tegenwoordige tijd bestaat in de derde persoon immers uit stam + t. 'Liefde vermenigvuldigt zich' is vergelijkbaar met 'Liefde voelt zich overal thuis' en 'Liefde voedt zich met liefde.' Meer voorbeeldzinnen met de tegenwoordige tijd enkelvoud van vermenigvuldigen:

  • Wie zijn kennis deelt, vermenigvuldigt zijn vaardigheden.
  • Geluk is iets wat zich vermenigvuldigt als je het deelt.
  • Niels is nog maar zes, maar vermenigvuldigt al heel goed.
  • Een breuk verandert niet als je teller en noemer allebei met hetzelfde getal vermenigvuldigt.

De vervoeging van het werkwoord vermenigvuldigen is soms lastig omdat de tegenwoordige tijd vermenigvuldigt precies hetzelfde klinkt als het voltooid deelwoord (hij/zij heeft) vermenigvuldigd. Het voltooid deelwoord vermenigvuldigd wordt met een d geschreven; die d hoor je ook in de verleden tijd (vermenigvuldigde). In de volgende zinnen is het dus belangrijk dat de persoonsvorm wordt herkend:

  • Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd. (mag is de persoonsvorm; vermenigvuldigd is dus voltooid deelwoord)
  • Een getal vermenigvuldigd met nul is nul. (de persoonsvorm ontbreekt, maar is wel aan te vullen: 'Een getal dat vermenigvuldigd wordt met nul is nul'; vermenigvuldigd is voltooid deelwoord)
  • Ik ben bang dat het virus zich al heeft vermenigvuldigd. (heeft is de persoonsvorm; vermenigvuldigd is voltooid deelwoord)

Er zijn meer werkwoorden waarvan de tegenwoordige tijd hetzelfde klinkt als het voltooid deelwoord. In het advies over het gebeurt/het is gebeurd staat een overzicht.