Wat is de juiste spelling: top drie, topdrie of top-drie?

Volgens de officiële spelling is top drie juist. In onze Spellingwijzer Onze Taal hebben we ook het alternatief topdrie opgenomen; ook top-drie (met verduidelijkend streepje) is wat ons betreft prima. 

Officieel

Volgens de officiële spelling is top drie een woordgroep; drie geeft een categorie aan en moet daarom los achter top worden geschreven. Ook in bijvoorbeeld top tien en top honderd moet een spatie staan. Het is wel topdrienotering, klachtentopdrieboekentoptien en tophonderdklassement: de delen smelten nu samen tot één lange samenstelling.

In top 3 en top 10 (met het getal als cijfer) moet officieel eveneens een spatie staan; die spatie wordt wél gehandhaafd in samenstellingen als top 3-notering en boekentop 10

Alternatief

In onze Spellingwijzer Onze Taal staat het alternatief topdrie - wij vatten deze combinatie dus op als een samenstelling. Top-drie (met verduidelijkend streepje) is wat ons betreft eveneens prima. Combinaties als klachtentopdrie en topdrienotering (of top-drienotering) zijn dan uiteraard ook helemaal aaneen.

In top-3 en top-10 is wat ons betreft een streepje het duidelijkst: daarmee wordt benadrukt dat het woord en het cijfer één geheel vormen. In samenstellingen als top-3-notering en boekentop-10 komen ook een of meer streepjes te staan. Zo wordt in één oogopslag duidelijk dat alles bij elkaar hoort (een samenstelling vormt). 

Nog meer voorbeelden:

Spellingwijzer Onze Taal (alternatief) officiële spelling
topdrie top drie
topvijf top vijf
toptien top tien
tophonderd top honderd
topdrienotering topdrienotering
foutentopvijf foutentopvijf
bioscooptoptien bioscooptoptien
boekentoptien boekentoptien
voornamentophonderd voornamentophonderd
voornamentophonderdnotering voornamentophonderdnotering
top-3 top 3
top-5 top 5
top-10 top 10
top-100 top 100
top-3-notering top 3-notering
foutentop-5 * foutentop 5 *
bioscooptop-10 * bioscooptop 10 *
boekentop-10 * boekentop 10 *
voornamentop-100 * voornamentop 100 *
voornamentop-100-notering * voornamentop 100-notering *
   
* een streepje voor top mag ook: fouten-top-5, boeken-top-10, voornamen-top-100-notering, etc. * een streepje voor top mag ook: fouten-top 5, boeken-top 10, voornamen-top 100-notering, etc.