Wat is juist: siliconenborsten, siliconen borsten, siliconeborsten of silicone borsten?

Siliconenborsten ligt het meest voor de hand. Siliconenborsten is een samenstelling van twee zelfstandige naamwoorden: silicone (een bepaalde kunststof) en borsten. De samenstelling betekent ‘met behulp van siliconen vergrote borsten’.

Volgens de officiële spelling is het invoegen van een tussen-n in samenstellingen met silicone- verplicht, omdat silicone alleen een meervoud op -en heeft en niet (ook) een meervoud op -es. In de praktijk blijkt siliconenborsten ook het gebruikelijkst te zijn. Andere samenstellingen met siliconen- zijn siliconengel (of: siliconen-gel, met verduidelijkend streepje), siliconenkit, siliconenolie, siliconenprothese en siliconenverf.

Silicone/siliconen borsten

Silicone kan ook een bijvoeglijk naamwoord zijn met de betekenis ‘van silicone gemaakt’. Dat betekent dat silicone borsten eveneens mogelijk is: ‘borst die vergroot is met een prothese gemaakt van silicone’.

Daarnaast is het bijvoeglijk naamwoord siliconen in gebruik. Dat is een stoffelijk bijvoeglijk naamwoord, vergelijkbaar met rubberen in rubberen handschoenen. Siliconen borsten is dus ook mogelijk.

Andere voorbeelden met de bijvoeglijke naamwoorden silicone en siliconen zijn een silicone horlogebandje / een siliconen horlogebandje, een silicone tuinslang / een siliconen tuinslang en silicone bakvormpjes / siliconen bakvormpjes.