Manchester is een soort ribfluweel dat vroeger veel gedragen werd; een manchester broek behoorde vaak tot de uitrusting van de ‘werkman’. Tegenwoordig is de manchester broek een verouderd begrip.

Manchester broek

Een manchester broek is vergelijkbaar met een corduroy broek: manchester en corduroy geven aan van welke stof (welk materiaal) de broek is gemaakt. Ze worden daarom ‘stofnamen’ genoemd. Meestal eindigen de bijvoeglijke naamwoorden die van stofnamen worden afgeleid op -(e)n (vergelijk een zijden broek en een katoenen broek), maar er zijn ook stofnamen die zonder dat achtervoegsel als bijvoeglijk naamwoord gebruikt kunnen worden. Vaak zijn dit anderstalige aanduidingen. Vandaar dat in een manchester broek het bijvoeglijk naamwoord manchester onveranderd blijft, net als corduroy in een corduroy broek en styropor (piepschuim) in styropor artikelen.

Manchesterbroek

Maar zoals gezegd is een manchesterbroek ook te verdedigen. In dat geval vormen manchester en broek een samenstelling (één geheel), net als denimbroek. Nu krijgt de stofnaam minder nadruk; er is eerder bedoeld ‘een bepaalde soort broek’. Vergelijk ook plasticfolie (een bepaald type folie, net als aluminiumfolie een verpakkingsmateriaal). In manchesterbroek, denimbroek en plasticfolie ligt de klemtoon op het eerste woorddeel, terwijl in de woordgroepen (manchester broek, denim broek en plastic folie) vooral het laatste woord nadruk krijgt. Het betekenisverschil is trouwens erg subtiel.

Herkomst van het woord manchester

De stofnaam manchester wordt met een kleine letter geschreven. De gedachte aan de plaats van herkomst van de stof, het Engelse Manchester, is zodanig op de achtergrond geraakt, dat het woord geen hoofdletter meer krijgt.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!