Wat is juist: kerst of Kerst? En eerste kerstdag of Eerste Kerstdag?

Het is goed te verdedigen om Kerst en Eerste Kerstdag met hoofdletters te schrijven. Kerst is (net als Kerstmis) de naam van een religieus feest, en Eerste Kerstdag is (net als Tweede Kerstdag) een feestdag. Deze woorden staan daarom allemaal met een hoofdletter in de Spellingwijzer Onze Taal. Volgens de officiële spelling zijn kerst, eerste kerstdag en tweede kerstdag echter met kleine letters en krijgt alleen Kerstmis een hoofdletter.

Feestdagen met hoofdletter
Namen van feestdagen krijgen een hoofdletter. Daarom staan Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Kerst, Kerstavond, Kerstfeest, Kerstmis en Kerstochtend allemaal met hoofdletters in de Spellingwijzer Onze Taal. Samenstellingen met kerst die geen (deel van een) feestdag aanduiden, en dus niet op bijvoorbeeld avond, dag of feest eindigen, krijgen geen hoofdletters: kerstcadeau, kerstkaart, kerstspel, kerstvakantie. Ook de wens fijne/prettige kerstdagen wordt in principe met kleine letters geschreven, al is het zeker geen grote 'fout' om op een kerstkaart Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar te schrijven - vaak staat deze wens al met hoofdletters afgedrukt op de kaart.

Volgens de officiële spelling krijgen alleen de 'volle' officiële namen van feestdagen een hoofdletter en “informele aanduidingen” niet. Dat strenge criterium leidt tot: eerste kerstdag, kerst, kerstavond, kerstfeest, Kerstmis en kerstochtend.