Wat is juist: Kerst of kerst? En Eerste Kerstdag of eerste kerstdag?
Volgens de officiële spelling zijn kerst, eerste kerstdag en tweede kerstdag met kleine letters. In de praktijk komen Kerst, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag ook veel voor.
In de officiële spelling krijgt alleen Kerstmis een hoofdletter, omdat dit de officiële naam van het feest is. De verkorting kerst moet daarom met kleine letter, net als eerste kerstdag en tweede kerstdag.
Feestdagen: hoofdletter
Volgens de officiële spelling krijgen alleen namen van officiële feestdagen een hoofdletter. Dat geldt niet alleen voor Kerstmis, maar ook voor Pasen, Eid-Al-Fitr, Divali, Chanoeka, enz. Toch zie je naast Kerstmis ook vaak hoofdletters in Kerst, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag, en ook in Kerstavond, Kerstfeest, Kerstochtend en Kerstmorgen. Het is begrijpelijk dat deze woorden als aanduidingen van feestdagen (of delen daarvan) worden gezien. Wie dat feestdagkarakter tot uitdrukking wil brengen, kan wat ons betreft gerust een hoofdletter gebruiken.
Geen feestdag: kleine letter
In bijvoorbeeld kerstbal, kerstcadeau, kerstengel, kerstkaart, kerstrapport, kerstspel en kerstvakantie gaat het niet om een feestdag of een deel daarvan. De algemene regel ‘gebruik alleen een hoofdletter als die écht iets toevoegt’ leidt dan juist tot een kleine letter. Ook de officiële spelling schrijft hier kleine letters voor.
Fijne/Prettige kerstdagen!
De wens fijne/prettige kerstdagen moet je officieel ook met kleine letters schrijven. Het is echter zeker niet ‘fout’ om op een kerstkaart bijvoorbeeld Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar te schrijven - vaak staat deze wens al met hoofdletters afgedrukt op de kaart.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!